Nieuw onderzoek: mensen die werken, voelen zich gezonderSinds kort is een nieuwe, bredere benadering van het begrip gezondheid geïntroduceerd door Machteld Huber c.s. . Zij spreken van positieve gezondheid: gezondheid is meer dan alleen maar het afwezig zijn van ziekte of gebrek. Het gaat vooral om ‘gezond blijven’ of ‘gezonder worden’ in vele opzichten.

Wij hebben deze nieuwe benadering gebruikt om te onderzoeken hoe werkenden, werklozen en degenen die – helaas - niet in staat zijn om te werken maar dat wel willen, hun eigen gezondheid beoordelen. Relevante vragen zijn dan:

 •  Verschillen deze drie groepen wel en niet werkenden van elkaar voor wat betreft de aspecten van positieve gezondheid?
 • Zo ja, op welke wijze?
 • Geven de resultaten van het onderzoek nieuwe en meer gedetailleerde inzichten in de gezondheidssituatie van (a) niet-werkenden om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren en van (b) werkenden om hun positie op de arbeidsmarkt te handhaven of te verbeteren?

Deze vragen komen voort uit de gedachte dat het vergroten van de mogelijkheden om te werken een gezondheid bevorderend effect zal hebben.

Lees de aanpak en de conclusies in het onderzoeksrapport

Experts

Wij helpen u graag

 •  

  Hans Kasper

  wetenschappelijk directeur
 •  

  Jeroen Meuwissen

  senior adviseur